Întâlnire finală în cadrul proiectului „Youth on heritage path”
16 profesori din cinci țări partenere diferite au demonstrat luna aceasta că întâlnirile față în față, chiar și în contextul pandemiei sunt sunt încă posibile. În cadrul proiectului Erasmus „Youth on heritage path”, toți s-au întâlnit pentru ultima dată la Colegiul Auto Traian Vuia din Târgu Jiu, timp de 5 zile.
Proiectul european „Youth on heritage path”, finanțat prin programul Erasmus+, acțiunea cheie 2 – parteneriate strategice doar între școli, cu numărul de referință 2018-1-PT01-KA229-047357_4 are ca obiectiv principal găsirea asemănărilor dintre elementele din patrimoniul cultural intangibil (ICH) din fiecare cultură, pentru că înțelegerea altor culturi sporește dialogul intercultural și stimulează respectul reciproc pentru alte tipuri de viață..
Subiectul principal al ultimei întâlniri a proiectului a fost „Activități în aer liber pentru predarea elementelor de patrimoniu cultural intangibil". Pentru a aprofunda această temă, profesorii participanți au luat parte mai întâi la un workshop în care le-au fost prezentate obiectivele, beneficiile și etapele organizării de scenarii de învățare în aer liber, au putut observa câteva exemple de bune practici de astfel de scenarii, pentru ca ulterior să aibă sarcina de a crea propriile scenarii de învățare adaptate contextului național și regional. În timpul întâlnirii de la Colegiul Auto Traian Vuia, participanții la întâlnirea de proiect au creat propriile scenarii și le-au prezentat în cele din urmă . Urmează a fi implementate în anul școlar următor la clasă.
Întâlnirea de proiect desfășurată la Târgu Jiu a fost o experiență de învățare în context non-formal, prin care profesorii participanți au descoperit beneficiile educației în aer liber, experimentând astfel de scenarii de învățare precum: un adevărat muzeu în aer liber, având prilejul să descopere istoria și cultura locală, să fie fascinați de cadrul natural și biodiversitatea specifică prezente la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier; modele decorative tradiționale la orele de matematică sau alte discipline în contextul predării elementelor de patrimoniu cultural intangibil precum și studiul florei și faunei specifice zonei montane și eforturile de păstrare a tradițiilor și obiceiurilor păstorilor.
În cadrul întâlnirii, s-a insistat de asemenea pe evaluarea progresului, a rezultatelor și impactului proiectului, pe activitățile de diseminare organizate de fiecare partener în parte și pe împărțire sarcinilor în vederea redactării raportului final.
Întâlnirea de 5 zile s-a încheiat cu o satisfacție generală a partenerilor cu privire la munca depusă în acești 3 ani, exprimând un sentiment bun despre colaborarea dintre parteneri și calitatea rezultatelor proiectelor, finalizând reuniunea cu concluzia pozitivă că sunt în concordanță cu rezultatele așteptate.
Comments