top of page

A treia intalnire a proiectului KA 229 “Smart Waste Managers”

A treia intalnire a proiectului KA 229 “Smart Waste Managers” a avut loc in Polonia. In saptamana, 19-23 septembrie, a avut loc a treia mobilitate pe termen scurt din cadrul proiectului “Smart Waste Managers”, cu numarul de referinta 2019-1-ES01-KA229-063988_5. Liceul Auto “Traian-Vuia” din Tg-jiu, a fost reprezentat de 5 elevi, insotiti de 2 cadre didactice.

Pe data de 19 septembrie tarile partenere, Portugalia, Slovenia, Spania si bineinteles Romania s-au cazat la “Warminski Hotel” din Olsztyn, urmand ca in jurul orei 19:00 sa se intalneasca cu coordonatoarea Danuta Fuchs. Turcia nu a putut fi prezenta fizic , dat fiind contextual epidemiologic din tara respectiva, dar a participat on-line la majoritatea discutiilor.

Primele activitati s-au desfasurat pe 20 septembrie la “Szkola Podstawowa, nr 2” din Olsztyn. Conducerea scolii a intampinat tarile partenere si le-a facut turul unitatii, respectand normele de protectie, anti Covid-19. Fiecare tara participanta si-a prezentat printr-un material power point unitatea scolara din care provin. Au urmat activitati de spargere a ghetii care s-au realizat prin crearea unor grupe transnationale, cu cate un cadru didactic supraveghetor. Fiecare grupa a efectuat cercetari despre risipa alimentara din fiecare tara partenera si a realizat cate un material intitulat “ Food waste in numbers”.

Pe 21 septembrie tarile participante au avut surpriza de a participa la un workshop intitulat “Healthy eating pyramid and how to reduce food waste at home and in school” in care au invatat de la mai multi experti nutritionisti polonezi ce reprezinta piramida alimentelor si cum sa previna risipa alimentara. La “Banca de Alimente” din Olsztyn un chef bucatar a indrumat aceleasi grupe transnationale create in ziua precedenta sa gateasca sanatos, implicand absolut toti participantii. Elevii si-au imbogatit cunostiintele invatand despre selectarea deseurilor dar si despre asezarea alimentelor in frigider pentru a preveni alterarea acestora. Au fost stabilite cateva trucuri pentru a evita risipa alimentara. Ziua s-a incheiat dupa ce ne-a fost facut turul orasului gazda, Olstyn.

A treia zi a debutat cu imbarcarea dis de dimineata a tarilor participante intr-un autocar pentru a ne deplasa in superbul oras portuar Gdansk. Insotiti de un ghid am vizitat cele mai importante obiective turistice si ne-a fost tinuta o lectie de istorie despre prima tentativa de revolutie din anul 1980 care avea sa destrame regimul comunist sub care se afla Polonia, acesta fiind considerat inceputul revolutiilor comuniste din intreaga Europa.

Ziua de 23 septembrie a fost practic rezumatul intalnirii care s-a desfasurat la scoala gazda. Grupele transnationale au realizat in ultima zi cate o prezentare in care au concentrat cunostiintele acumulate despre prevenirea risipei alimentare la scoala si acasa. Au creeat propria piramida a alimentelor si au realizat prezentari in care au mentionat statisticile financiare din fiecare tara cu privire la risipa alimentara.

Fixarea cunostiintelor a fost atinsa prin aceasta ultima diseminare, sumele enorme de bani pierdute la nivelul fiecarei tari si poluarea, toate au ridicat gradul de constientizare al fiecaruia cu privire la imbunatatirea stilului de viata propriu.

Seara s-a incheiat cu cina festiva, u’nde au fost inmanate diplomele de participare pentru fiecare tara partenera la “Hotel Warmynski, locul unde am fost cazati. Elevii au legat prietenii si s-au despartit cu greu la finalul serii.



Comentarios


bottom of page