Program your success!- reuniune de proiect in Usak
În perioada 23-27.05.2022, Liceul Auto “Traian Vuia” Targu Jiu a fost implicat într-un eveniment de formare în cadrul Proiectului Erasmus + “Program your success! “Nr: 2019-1-PL01-KA229-065714_4. Întâlnirea de proiect a fost găzduită de Bedriye ve Kadir Uysal Ortaokulu, Usak, Turcia. La evenimentul de formare pe termen scurt, schimburi de grupuri de elevi, au participat din cadrul instituției noastre 3 cadre didactice, împreună cu un grup de 6 elevi din ciclul gimnazial și liceal.
Având în vedere, obiectivele proiectului, activităţile desfăşurate în acestă perioadă au avut ca principale abordari, tema abilităților necesare la locul de muncă, implementarea activităților de tip craft și învățare prin colaborare.
Elevii și-au îmbunătățit abilitățile de lucru în echipă și creativitate. Ei au obținut o perspectivă completă despre cum să identifice o nevoie în comunitatea locală și cum poate fi transformată această nevoie într-o afacere de success.
După o primire tradițională, am început săptămâna urmărind o prezentare a școlii gazdă, din care am constatat că în demersurile luate ca finalitate educativă, elevii sunt parteneri și subiecți ai educației, mediul școlar este unul prietenos, menit să asigure dezvoltarea personală a elevilor în scopul integrării active în societate și accesul egal la educatie.
A urmat un concurs de cultură generală despre Turcia, desfasurat cu ajutorul aplicatiei Kahoot.
Profesorii și elevii din cele trei țări participante au luat parte la workshop-uri de Ebru Art (arta tradițională a pictării pe apă), pentru ca apoi să fie conduși pe străzile orașului, pentru a face un scurt tur al Usak-ului.
A doua zi a inclus o vizită de studiu la Universitatea din Usak, întrucât mobilitatea în această țară a fost în mare măsură dedicată demonstrării esenței cooperării dintre afacerile regionale și instituțiile de învățământ.
A urmat o vizită la o fabrică de textile locală, Haksa care realizeaza materiale pentru brandurile cunoscute din intreaga lume, precum si Technopark. Elevii au putut observa angajații la locul de muncă și au înțeles importanța abilităților soft, pentru o bună performanță.
In ziua următoare au făcute vizite de documentare în Pamukale, Efes (Ephesus), pe site-urile arheologice și la Casa Fecioarei Maria (loc de pelerinaj în care se spune că Sfânta Maria și-a petrecut ultimii ani din viață), la Muzeul de Artă din Selcuk și în satul Siringe, un sat tradițional turcesc, construit pe creste de piatră, în care se află și Biserica ”Sf.Ioan Botezatorul”. Aici a putut fi observat spiritul antreprenorial, modul în care oameni simpli pun în valoare meșteșuguri vechi, păstrând asftel moștenirea culturală pentru viitoarele generații și asigurându-și traiul.
A patra zi, a început cu o prezentare despre meseriile cele mai dorite. După amiaza, a fost efectată o vizită in Blaundus, un oraș antic grecesc, fondat în perioada elenistică.
Ultima zi a fost dedicată concluziilor, planificării mobilității din România, evaluării acestei mobilități și oferirea certificatelor de participare.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.
Comments