top of page

Smart Waste Managers- reuniune gazduita de Liceul Auto Traian Vuia, Targu Jiu

Penultima intalnire a proiectului KA 229 “Smart Waste Managers”, cu numarul de referinta 2019-1-ES01-KA229-063988_5, a avut loc in Târgu Jiu, România, în cadrul proiectului “Smart Waste Managers”.

În perioada 16 – 19 mai 2022 Liceul Auto Traian Vuia a găzduit 5 echipaje însumând 13 profesori și 33 de elevi ai școlilor partenere.

Activitatea umană are un impact negativ asupra mediului nostru natural. Criza ecologică este o consecință a comportamentului greșit din trecut al rasei umane și considerăm că este important să conștientizăm elevii cu privire la problemele ecologice cu care ne confruntăm în prezent, mai ales că cei mai tineri vor trebui să trăiască cu consecințele negative care devin evidente și vizibile.

Problemele de mediu sunt transnaționale prin natura lor, ceea ce necesită abordări transfrontaliere. Este important ca tinerii să devină conștienți de problemele altor țări și de acțiunile care trebuie întreprinse.


Ziua1

Dimineața, toți elevii și profesorii s-au întâlnit la școală. Aici au fost întâmpinați de directorii școlii, care le-au urat bun venit. Programul a debutat cu o prezentare a Liceului Auto Traian Vuia și câteva activități nonformale pentru ca participanții să se cunoască între ei prin activități și jocuri de spargere a gheții. Ulterior, tema săptămânii „Energy for all” a fost prezentată participanților.

Elevii au făcut apoi prezentări scurte cu temele pentru acasă: Consumul de energie de-a lungul unui an, însoțit de concluzii și sfaturi de reducere a risipei de energie acasă. Această activitate a fost urmată de un test Kahoot despre diferitele tipuri de energie.

După prânz, servit la cantina școlii, a urmat o Cautare de Comori în centrul orașului.


Ziua2


Dimineața, toți elevii și profesorii s-au adunat pentru a lua un autobuz către Drobeta Turnu Severin. Mai întâi, a avut loc o vizită la Muzeul Regiunii Porților de Fier, fiind ocazia perfectă de a descoperi misterele României. Elevii au urmat ghidul care a început turul cu secția de istorie și ne-a oferit detalii despre diversele exponate. A răspuns cu răbdare întrebărilor celor mai curioși și ne-a condus spre secția de științe și Acvariu. Apoi, în aer liber am explorat Parcul Arheologic, observând rămășițele Castrului Roman, ale Amfiteatrului și Baile Romane.


După prânz, am putut intra în Muzeul Hidrocentralei, unde ni s-a explicat modalitatea de producere a energie. Am fost impresionați de această construcție. Sala Turbinelor, partea românească, expune cele 6 turbine Kaplan, cu o putere instalată a fiecăreia de 194,5 MW, greutatea unei turbine fiind de 3.680 tone. Axul turbinei are o lungime de 16 m și 71,5 rotații pe minut.


Ziua3


Dimineața, toți elevii și profesorii s-au adunat pentru a lua un autobuz către Rovinari. Aici am fost întâmpinați de dl Balu, care ne-a condus în sala de conferințe a Termocentralei Rovinari , Sucursală a Complexul Energetic Oltenia

Am urmărit un film de prezentare al Companiei, observând modul de producere a Energiei prin arderea lignitului. Apoi, împărțiți în grupe am vizitat Termocentrala și ni s-a explicat în detaliu procedeul. Am studiat cu atenție panoul de control și ponderea diverselor surse de energie.

După-amiaza, am vizitat centrul istoric din Craiova.



Ziua4


Dimineața a debutat cu atelierul de lucru "Energie pentru toți!" . În grupuri, elevii au studiat pe rând panourile fotovoltaice, au schematizat și realizat un circuit pentru aprinderea unui LED și au studiat influența înclinării panoului asupra intensității LED-ului. Ulterior, cu ajutorul expertului în producerea energiei, au reușit să observe lanțurile energetice ale unei turbine eoliene. Cel mai interesant workshop a fost cel în care energia electrică a fost produsă după ce mai întâi s-a generat hidrogen gazos folosind electrolizorul.

Apoi, elevii au lucrat în 6 grupe transnaționale pentru a realiza afișe despre: compararea graficelor privind producția de energie în fiecare țară, analizarea ponderii energiilor regenerabile și a energiilor neregenerabile, acțiunile zilnice întreprinse pentru reducerea risipei de energie într-o școală, oraș, hotel, fabrică, sat, ca rezumat al lucrurilor pe care le-au învățat în timpul săptămânii.

Apoi totul a fost prezentat profesorilor și elevilor participanți.

Profesorii coordonatori au discutat despre ultima mobilitate ce va avea loc în Spania și despre redactarea raportului final.

Seara a avut loc cina festivă și au fost înmânate certificatele de participare.


bottom of page