A treia întâlnire a proiectului KA 2 "Let's make SENse of school - how to identify and help
În săptămâna, 6-10 mai 2019, a avut loc a treia mobilitate pe termen scurt din cadrul proiectului, desfășurată in Trikala, Grecia.
În prima zi a mobilității activitățile s-au desfășurat la "Special Educational Vocational Junior-Senior High School" din Trikala. Am urmărit o prezentare video a liceului în care am constatat că în demersurile luate ca finalitate educativă, elevii sunt parteneri și subiecți ai educației, mediul școlar este unul prietenos, menit să asigure dezvoltarea personală a elevilor în scopul integrării active în societate și accesul egal la educație.
Am asistat la prezentarea metodei de predare la clasă "Co-teaching", folosită pentru a imbunătății incluziunea școlară a elevilor cu C.E.S. Această metodă presupune existența a doi profesori la clasă și colaborarea acestora în planificarea și organizarea procesului didactic. Metoda are mai multe modele, am descoperit că cel mai apropiat de sistemul nostru este cel în care un profesor predă, iar celălalt oferă sprijin elevilor cu C.E.S. integrați în școala de masă.
Au urmat alte două prezentări utile ca metode și tehnici de intervenție "Metode de abordare în cazul comportamentelor problematice ale elevilor cu C.E.S." și "Building Bridges".
A doua zi, am participat la prezentări despre: legislația privind integrarea elevilor cu C.E.S., inteligența emoțională și importanța empatiei în comunicarea de grup. Cu acestă ocazie am putut aplica individual un chestionar "Cât de empatic esti ?". A urmat un workshop "The angry balloons", exemplificat de elevii scolii. Ziua s-a încheiat cu un tur al orașului și cina festivă. Am rămas impresionați de Trikala, un oraș medieval și modern în același timp. Turul orașului a pornit de la moscheea Koursoum, una din cele mai întreținute din Grecia. Printre alte obiective turistice vizitate s-au numărat: Podul Central, traversat de râul Lithaios, Fortăreața si Castelul din Trikala, Turnul cu ceas și centrul vechi al orașului format din străzi înguste, cafenele și restaurante cochete.
Urmatoarele două zile fost dedicate schimbului de experiențe culturale. Am vizitat: "Museum of Hellenic Culture" în Kalampaka, două mânăstiri , am urmărit o proiecție digitală la Centrul de Istorie și Cultura din Meteora. A fost organizată o excursie de o zi la Volos-Pelion, unde am vizitat așezarea preistorică din Dimini, muzeul arheologic Athanasokio din Volos, muzeul "Rooftile and Brickworks N. & S. Tsalapatas" și muntele Pelion.
În ultima zi a mobilității am vizitat primaria din Trikala, unde am urmărit o prezentare a unui "oraș inteligent". A urmat o vizită la două școli speciale. Întâlnirea de proiect s-a încheiat cu înmânarea certificatelor de participare.
Următoarea mobilitate va avea loc în octombrie 2019, în România.