top of page

Elevii nostri au fost intr-un schimb de experienta in Slovenia

Am avut o experiență uimitoare într-un loc extrem de frumos: Liubliana, capitala Sloveniei! Am fost motivați prin mai multe ateliere de lucru sa creem diverse obiecte de arta.

Profesorii sloveni au pregătit cinci ateliere diferite, și anume ceramică, tăierea lemnului, pictura cu ceara fierbinte, fotografie și e-Portfoliul.

Elevii Colegiului Auto Traian Vuia au participat la primele patru ateliere tematice. Ei au deprins astfel diverse tehnici artistice, care își au rădăcinile în meserii tradiționale slovene.

Saptamana a demarat cu o scurtă prezentare a școlii gazdă si un tur al acesteia. Apoi elevii împărțiți în grupuri au inceput activitatile in cele cinci ateliere.

Crearea de obiecte și tacâmuri din lemn, specifice micului dejun tradițional sloven.

Elevii au vizionat un film despre modul în care designerii industriali realizeaza diverse obiecte din lemn. Mai târziu, ei au lucrat cu strungul pentru a crea obiecte frumoase.

Ceramică

Mentori de specialitate au ghidat elevii in modelarea lutului pe roți, prelucrarea argilei de lucru cu mâinile goale și decorarea obiectelor din lut cu propriile lor modele.

Fotografie

In acest workshop elevii au învățat despre camera obscura – tehnica veche de a face fotografii cu ajutorul unui obiect întunecat gol. Elevii au realizat auto-portrete si autoportrete cu ajutorul cutiilor. Pentru eleva noastra aceasta a fost prima dată când a intrat într-o cameră întunecată și a lucrat cu produse chimice.

Pictura encaustica

Un alt atelier inspirat de tradiție- pictura encaustica: este o tehnică foarte dificilă și realizarea ei a început cu schite, apoi aplicarea schițelor pe scânduri de lemn și apoi au lucrat cu ceara fierbinte. In acest proces, pigmenti de culoare s-au amestecat cu ceară pentru a obține modele unice și texturi.


Pe parcursul saptamanii petrecute in Slovenia au fost vizitate Galeria Națională, Muzeul de Artă Contemporană, districtul de artă din Metelkova City, studioul unei artiste slovene Apolonia Simon, satul Hrastovlje, cunoscut pentru Biserica unică a Sfintei Treimi, orașul pitoresc Piran, casa lui Plečnik și un tur al capitalei Ljubljana.

În ultima zi, elevii au folosit cunoștințele dobândite din ghidul despre cum se oorganizeaza o expoziție – un ghid creat anterior în cadrul proiectului pentru a-si expune creatiile realizate.


Elevii si profesorii nostri s-au întors cu idei si inițiativă de a creea opere de arta prin metode aplicate în alte țări.

Au fost cinci zile creative care ne-au ajutat sa ne îmbunătățim, în moduri atât de multe!

bottom of page