top of page

O experienta de neuitat pentru 4 elevi ai CATV

In perioada 9-13 noiembrie 2015, a avut loc al treilea schimb de elevi in cadrul proiectului Career In Art, finantat prin programul Erasmus+, KA2.

Luni dimineata am mers direct la WICO Campus Mater Dei, unde ne-au așteptat gazdele noastre si restul invitatilor. De aici am fost luati de ele-vii belgieni intr-un tur al scoalii lor. Dupa vizitarea școlii am început atelierele de creație care au avut ca tema aspectul filozofic al artei. Fetele au par-ticipat la atelierul de legare a cartilor, Iulian la un atelier „Engobe”, iar Stefan la unul de caligrafie.Dupa ateliere, elevii au mers fiecare la familia sa gazda, care i-au primit calduros in casele lor. Alaturi de elevii care i-au gazduit au petrecut serile vorbind sau jucand diverse jocuri, Stefan a fost no-rocos sa mearga si la Eindhoven la festivalul luminilor Glow. A fost o surpriza placuta sa vada intregul oraș, invaluit de lumini intermitente colorate și proiecții.

Marți, am calatorit cu trenul la Antwerp. Mai intai am vizitat una dintre cele mai mari „galerii deschise” din lume în care întreaga stradă este dedicata grafitti-ului. Antwerp este in mod clar orasul pictorului baroc Peter Paul Rubens operele sale se gasesc in mai multe muzee si catedrale din oras. O alta oprire a fost in Piata Mare, in centrul acesteia se afla o impresionanta statuie a viteazului roman Barbo, iar cea mai importanta cladire din piata este Primaria, acesta combina stilul gotic cu cel al renasterii timpurii.Am vizitat casa Rubens care este plină de mobilier vechi și picturi ale lui Rubens și multe altele, si apoi catedrala construita in stil gotic.Seara, la intoarcerea in Overpelt, am mers la scoala pentru a participa la inaugurarea magazinul online Label 67. Astfel, elevii pot vinde produsele realizate în școală.

Miercuri am avut din nou un program incarcat. De dimineața am vizitat un parc plin de opere de arta mai putin obisnuite dedicate evreilor care au trait acolo intr-un lagar de concentrare si care si-au pierdut vietile. Aici am vizitat o serie de lucrări bizare dar care aveau niste povesti si simboluri extraor-dinare, expuse în parc, in aer liber. Dupa-amiaza am vizitat centrul flamand de sticlărie contemporana din Lommel, unde am observat artistii in sticla creand diverse obiecte. În galeria Muzeu am admirat diverse opere de artă din colecția de sticlă și nisip din întreaga lume. Ultima oprire a fost la Cim-itirul German, unde se afla ramasitele soldatilor din al doilea război mondial, printre acestia fiind si unul de origine romana. Erau acolo aproape 40000 de morminte. Este coplesitor, mai ales ca majoritatea acestora aveau intre 15 si 23 de ani cand au murit. Elevii din toate țările, au ascultat povestile cutremuratoare ale catorva dintre cei inmormantati acolo, apoi am tinut un minut de reculegere pentru victime. La finalul zilei, am avut un atelier de lucru in care am creat articole din sticlă și materiale naturale, care au fost apoi legate de copacii dn fața cimitirului.

Joi am calatorit cu trenul în orașul Gent. Prima oprire a fost la “Castelul Contelui”. Aici isi aveau resedinta contii de Flandra pana in secolul al XIV-lea, cand acestia l-au abandonat. In interiorul castelului sunt amenajate si doua muzee, unul dintre ele fiind dedicat armurilor si armelor medievale, deoarece multa vreme castelul a functionat ca inchisoare, iar in imediata apropiere in Piata Veerle aveau loc executii publice. A urmat Biserica Sfantul Nicolae, care este considerata cel mai vechi lacas de cult, constructia sa incepand in secolul al XIII-lea. Pentru constructia sa s-au folosit pietre al-bastre si gri, specifice acestei zone, si este construita in stilul Schelde. Ultima vizitata a fost Catedrala Sf. Bavo care are ca stil arhitectural stilul gotic, iar in interior se gaseste un amvon grandios in stil baroc din stejar si marmura. Seara ne-am intors la școală, unde o petrecere de adio a fost organi-zata pentru toți elevii și familiile gazdă; aici am servit cartofi prajiti belgieni. Am avut si o surpriza: l-am intalnit pe Mos Nicolae. Am aflat abia atunci că Moș Nicolae vine de fapt din Turcia, si este serbat ca si la noi tot in data de 6 decembrie. Am primit ciocolata belgiană și a apoi ne-a urat drum bun.


Ultima zi a trecut mult prea repede! De dimineata am terminat produsele incepute luni, si apoi am aranjat o mica expoziție. Le-am spus la revedere elevilor și profesorilor din celelalte tari si apoi elevii s-au bucurat de ultima seara alaturi de familiile gazda.



bottom of page